Plekisool-soodast põhjalikult

Kadri kommentaaridesse kirjutatud (aitäh sulle!) mähkmete sügavpuhastuse saaga ajendas mind seda postitust kirjutama (pidin tegelikult kirjutama mähkmete pehmendamisest, aga see võib mustandites veel oodata).

Plekisool-sooda

Plekisool-sooda ehk naatrium perkarbonaat (ing. sodium percarbonate, it. k percarbonato di sodio) on tänapäevane pehme ja loodussõbralik valgendusaine. Plekisool sooda on tegelikult vesinikperoksiid, millele on tema tahkeks muutumiseks lisatud naatrium karbonaati ehk pesusoodat. Kokku tulebki tahke kristalliseerunud värvitu, lõhnatu, õhuniiskust endasse imav (hoida kuivas kohas) plekisool-sooda – Na2CO3 * 1.5H2O2).

Plekisool-sooda sobib pesu valgendiks, plekieemalduseks ja desinfitseerimiseks. Naatrium perkarbonaat hakkab tööle veega kokkupuutel, vees ta lahustub hapnikuks, veeks ja soodaks (naatrium karbonaat). Plekisool-sooda aktiviseerub juba 30 kraadi juures, aga täie võimsuse saavutab 60 kraadi juures. Kokkupuutel veega laguneb perkarbonaat väga agressiivselt pesusoodaks ja vesinikperoksiidiks ning siis sellest veeks ja hapnikuks. Seega jääb temast järele kahjutu pesusooda (NB! Ei ole sama mis söögisooda, mis bambuskiude lõhub). Reaktsioon kestab kuni 5-6 tundi. Soovitatav kogus valgendamiseks on 15 grammi (1 supilusikatäis), plekieemalduseks 30 grammi 4-5 kg pesu kohta.

Mis siis plekkidega pesus juhtub, kui sinna perkarbonaati lisada. Esiteks ründab vesinikperoksiid plekke ja lõhub need väiksemateks osisteks, mida siis pesupulbris leiduvad tensioaktiivsed ained kiudude vahel eemaldama hakkavad. Teiseks lõhub ta värvimolekulide teatud osi, mis tähendab, et molekul muutub värvituks. Samas on erinevalt väga reostavast kloori põhisest tavavalgendajast, plekisool-sooda täiesti kahjutu (kui välja arvata võimalik värvide tuhmumine õrnemate kangaste puhul) nii kangastele kui ka äravooluveele ning loodusele.

Perkarbonaati võib mähkmete pesus kasutada nii plekieemalduseks kui ka valgendamiseks. Kõige kergem on teha nii: mustad mähkmed eelnevalt lasta läbi loputusprogrammiga, lisada siis pesuvahend ning supilusikatäis plekisool-soodat otse pesule ning käivitada pesuprogramm 60 kraadi juures. Kui masin on veega täitunud, võiks masina jätta paariks kuni 5-6 tunniks seisma. Oluline on, et masinas oleks piisavalt palju vett, et kõik mähkmed oleksid vees: eestlaetaval masinal näeb seda aknakesest – kui masin tavaliselt veega end üleni ei täida (sest ta arvestab vastavalt pesu kaalule ise veekoguse), siis tuleks lisada masinasse paar läbimärga saunafroteerätikut. Pealtlaetavasse masinasse saab kuuma vett juurde kallata, et pesu ilusti hulbiks. Peale ligunemist taaskäivitada programm ning teha lõppu lisaloputus. Perkarbonaati võib kasutada ka ilma masina seiskamiseta, sellisel juhul on tal kerge valgendmisefekt ning ta desinfitseerib (tappes enamik baktereid).

NB! Plekisool-soodat kasutada aeg-ajalt, eriti kui mähkmed on bambusest. Kui pesuvahendi koostises on juba perkarbonaat olemas, siis kindlasti mitte seda pesule lisada.

Loodan, et sellest kokkuvõttest on plekieemaldusel ja mähkmete valgendamisel abi!

Kiirel pilgul netiavarsutes leidsin, et Eestist saab puhast naatriumperkarbonaati sellistest poodidest:

1. Bio4You

2. Looduspere

3. Looduspere

Palun väga lugejaid, kui teate, kust plekisool-soodat veel saada on, jätke mulle teade!

4 kommentaari “Plekisool-soodast põhjalikult

    • Ingrid ütles:

      Lihtsustatult kirjeldades: bambuskiude toodetakse muutes bambus esmalt pudrutaoliseks massiks ja siis seda massi läbi aukude surudes (piltilikult nagu spaghette tehakse). Sooda sunnib bambusviskoosi kiud tagasi oma pudrutaolisse olekusse. Muidugi ei juhtu see üleöö, aga päris kiiresti märkad, kuidas bambusest mähkmed hõredaks kuluvad. Kuigi söögisooda on bambusviskoosile ohtlikum, siis ka pesusooda tekitab sama efekti, aga pikemaajaliselt.

      Meeldib

Lisa kommentaar